Om tävlingen

Var med och utse vinnaren bland de fyra finalisterna!

Årets kooperativ i Sverige är en tävling som anordnas av Arbetsgivareföreningen KFO, We Effect och Coompanion Sverige. Runt om i landet utses regionala Årets kooperativ bland de 25 regionala Coompanion som finns. 2019 skickades 12 bidrag in och fyra av dem gick vidare till den nationella tävlingen. En jury utser vilka kooperativ som går vidare för omröstning på webben som är öppen för alla. Det är alltså du tillsammans med med juryns röster som avgör vem som blir Årets Kooperativ.

Det kooperativ som vinner får 10 000 kr i prissumma samt ett utbildningserbjudande från Arbetsgivarföreningen KFO. Dessutom kan kooperativet räkna med att det kommer att nämnas som ett gott exempel över hela landet – och kanske via We Effect – bli ryktbart även utanför landets gränser. Kooperativ tror på samarbete mellan kooperativ.

Syftet med tävlingen är att uppmärksamma kooperativt företagande – ett företagande som ofta möter miljö- och samhällsutmaningar snarare än att bidra till dem.  Vi vill också visa på den bredd på affärsverksamheter som bedrivs i den här formen.

Tvärålunds byaförening vinnare år 2018

De är byaföreningen som fick tåget att stanna, företaget att flytta till byn och flyttströmmarna att vända. Tvärålunds byalag är Årets kooperativ i Sverige 2018! 

– Tvärålunds byaförening är ett gott exempel på hur kooperativ möter lokala behov och skapar hållbar och inkluderande tillväxt, säger Gordon Hahn ordförande i Coompanion och även ordförande i juryn.

Juryn, utöver allmänheten, består av personer som är duktiga på företagsutveckling och kooperation. Juryns poäng vägs samman med de poäng ni ger genom omröstningen på nätet.

2019 års jury

  • Gordon Hahn, ordförande Coompanion Sverige
  • Jan Edén, Arbetsgivareföreningen KFO
  • Mats Evergren, NyföretagarCentrum Sverige
  • Eva Carlsson, Tillväxtverket
  • Anna Tibblin, We Effect

Tidigare vinnare av Årets kooperativ i Sverige

Tävlingen Årets kooperativ i Sverige  har genomförts sedan 2007 och här är tidigare års pristagare:

Frågor
Frågor om tävlingen kan besvaras av Gordon Hahn, ordförande i Coompanion Sverige.  gordon.hahn@coompanion.se

Rösta på din favorit i tävlingen Årets Kooperativ 2019! Omröstningen pågår fram till den 31 oktober. Rösta här!

Industrihuset i Roslagen

Det innovativa och häftiga kooperativet som inkluderar fler och vågar ta plats i näringslivets “finrum”. Deras mod skapar positiva effekter långt utanför den egna verksamheten!

Läs mer

Musikens Hus i Göteborg

Kulturcentret Musikens Hus är en välkänd arena och en självklar del av Göteborgs kulturliv. Välkommen till ett sprudlande kooperativ med förnyelsekraft och framåtanda, som tar samhällsansvar och hållbarhet på allvar!

Läs mer

Samhällskooperativet Skålans Byaråd

Trots att trenden visar på avfolkning i allt fler glesbygder gör Skålans Byaråd det möjligt att bo och verka på landsbygden. Här är samhällskooperativet som driver en hel by!

Läs mer

Sandhult-Sandareds Elektriska

Företaget med över 2500 delägare försörjer landsbygden med elkraft och byggde förra året en egen solcellspark som 100-årspresent till medlemmarna. Ett kooperativ i tiden, med ambitioner för ett hållbart samhälle!

Läs mer

Rösta här!

This poll is no longer accepting votes