Finalist i Årets Kooperativ 2022:

Vägen ut! kooperativen

Sveriges största franchisekedja av sociala företag

Genom långsiktigt arbete, där delaktighet och egenmakt fått stå i fokus, har Vägen ut!-kooperativen utvecklat en fenomenal modell för social hållbarhet. De har visat att den kooperativa modellen gör underverk inom till synes omöjliga branscher.

Fortsätt läsa >

Rösta här >

Vägen ut!-kooperativen erbjuder miljövänliga produkter och tjänster som skapar arbete åt människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Idag rymmer Vägen ut! så många som 14 olika kooperativ, med 127 anställda. 95 % av medarbetarna har gått från bidragstagare till företagare. Därför har 52 barn under 18 år fått växa upp med en förälder som har ett arbete. 

Alla medarbetare utbildas i social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. De är miljödiplomerade och deras kaféer, restauranger och trädgårdar är KRAV-certifierade. De utvecklar sina verksamheter mot cirkulära affärsmodeller.

Vägen ut! är drivande i att mäta och kommunicera den effekt som socialt företagande har för platser och människor. Under 2021 räknar de den samhällsekonomiska vinsten till 63,5 miljoner kronor eftersom de får människor in i arbete och ut ur utanförskap.

Genom sin franchisemodell kan nya kooperativ ta del av deras långa erfarenhet, kunskap, affärsutveckling, inspiration, stöd och vara en del av ett marknadsledande varumärke.

I år fyller Vägen ut! kooperativen 20 år. Det som började som ett projekt, bland annat tillsammans med Coompanion, har under åren vuxit till Sveriges största franchise av sociala företag och gjort enorm social impact i Västsverige.